Монтана 2003 спечели Купата на България за 2019 г.

0
54
Снимка: БФБ
За втора поредна година Монтана 2003 триумфира в турнира за Купата на България. На финала баскетболистките, водени от Стефан Михайлов се наложиха над Берое Стара Загора с 58:51 в драматичен мач, изпълнен с обрати, съобщиха от БФБ.

Най-сериозното предимство на Монтана бе в стрелбата от близко разстояние (51% срещу 31%) и в броя на чадърите (7 срещу 0 за съперника). Берое бе 100% от фаула (16/16), но загуби борбата под коша и направи по-малко асистенции.

Феновете на двата отбора напълниха столичната зала „Триадица“, оказала се тясна да побере всички желаещи да гледат срещата.

Христина Иванова бе най-резултатна за успеха с 18 точки и 9 борби. Виктория Стойчева вкара 13 точки, с 10 е Габриела Костова.

Иванова бе определена за Най-полезен състезател във финала.

За Берое Стара Загора със 17 точки и 8 борби завърши Милена Томова. Тя получи и наградата за Най-борбен състезател, носеща името на Красимира Гюрова.

В залата присъстваха и плеяда легенди на българския клубен женски баскетбол. Повод за поканата към тях бе 100-годишният юбилей на организирания баскетбол у нас, а също и 35-тата годишнина от спечелването на КЕШ от Левски Спартак на 8 март 1984 г. и 40-тата годишнина от вдигането на Купа „Лиляна Ронкети“, отново от момичетата на Левски Спартак.

С аплодисменти бе посрещната баскетболисткaтa на Славия, носителкa на Купата на Европейските шампионки от 1959 г. и 1963 г. Тинка Динева. В залата бяха още две момичета от шампионския отбор на „белите“ от 1963 г. – Мария Кючукова и Светла Несторова.  Славия е финалист в турнира за Купата на Европейските шампионки и през 1960 и 1965 година.

От отборите финалисти на Левски Спартак в зала „Триадица“ бяха посрещнати Надка Голчева, Ваня Ваташка, Калинка Червенкова, Юлия Боянова, Валентина Ножарова, Петкана Макавеева, Нина Хаджиянкова, Красимира Гогова, Ина Иванова, Красимира Барзова, Красимира Банова, Радмила Василева и техния треньор – Станислав Бояджиев.

За финала от Пловдив пристигнаха финалистките  за купа Ронкети от 1979 г. в Ямбол от отбора на Марица Пловдив и от тима на пловдивчанки от 1980 годинана същия турнир Ангелина Михайлова, Мария Митинова и Минка Минкова. Представителки имаше и силният отбор на Миньор Перник от края на 70-те и началото на 80-те години и финалистки за Купа „Ронкети“ през 1977 и КЕШ през 1980.В София бяха почетени Юлия и Стоянка Чолакови и треньорът на Миньор Любен Борисов.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във