Ден на отворените врати в Народното Събрание

0
264
Снимка: НС

В Народното събрание беше открита изложба, която представя оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция, както и лични вещи на един от най-ярките участници в Учредителното събрание – Петко Славейков.

Експозицията, която беше открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е част от събитията, посветени на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция.

Председателят на парламента Цвета Караянчева уточни, че експозицията вече е била представена в 8 областни града и предстои да гостува във всички останали. Така нашите съграждани могат да научат исторически и биографични данни за народните представители от Учредителното събрание, да видят портрети и документи за тяхната дейност, добави Караянчева.

На изложбата в Народното събрание са показани и две от най-ценните реликви на българската държавност – оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция, приета през 1911 г., посочи председателят на парламента. Цвета Караянчева добави, че експозицията дава възможност да се видят лични вещи на големия български възрожденец, поет и фолклорист, борец за църковна независимост, един от строителите на Съвременна България – Петко Славейков.

Сред изложените вещи на Петко Славейков са първата библия на говорим български език, издадена с негово участие в Цариград през 1871 г., позлатеният му часовник, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница, както и масата, която той донася от дома си, за да бъде подписана на нея Търновската конституция.

Щастлива съм, че в неделя – на 10 февруари, денят, в който преди 140 години е било първото заседание на Учредителното събрание, парламентът организира Ден на отворени врати. Така гражданите ще могат да видят тези светини на българската държавност, заяви председателят на Народното събрание.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов отбеляза, че най-важният държавнически момент, който се е случил в старопрестолния град Търново, е именно приемането на Търновската конституция, защото тогава българите са имали възможност да начертаят бъдещето на съвременна България. Всички представители в Учредителното събрание са били убедени, че България трябва да тръгне напред – да бъде свободна и независима европейска държава, посочи той.

Председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев отбеляза, че представената изложба е събрала усилията на първостроителите на българската държавност в опитите им да изградят една модерна, демократична и просперираща България.

Днес – 140 години по-късно, ние можем да кажем, че всеки един от нас по свой начин се опитва да следва тези идеали, подчерта той и разказа интересни факти за оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във