Значимо научно постижение на български учен от Университета в Бат

0
134
На снимката: Л-Д: Кристина Русимова; Джоел Колинс; Венцислав Вълев; Дейвид Хупър; Image Rights: University of Bath, Снимка: МВнР
Българският физик, д-р Венцислав Вълев, който ръководи научен екип към Университета в Бат, е успял за пръв път да демонстрира на практика физичен ефект, който е бил формулиран теоретично преди около 40 години, но чието действие не е можело да се покаже на практика, съобщават от МВнР.

Откритието има отношение към развитието на нанотехнологиите и би могло да допринесе за напредък в редица области, включително в производството на химикали, в миниатюризацията и във фармацията.

Физичният ефект се наблюдава посредством промяната на цвета на светлината, разпръсквана от хирални молекули, като по този начин може да се измерва наличността на хиралност с точност, 100 000 пъти по-голяма от максимално възможната до момента.

Проф. Дейвид Андрюс от Университета на Източна Англия, който е формулирал преди 40 години на теория ефекта, доказан от д-р Вълчев, определя работата на българския учен като пионерска и като значимо постижение, защото „той е реализирал вид приложение, което никой не е можел да си представи, когато теорията първоначално е била формулирана преди 40 години.“

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във