Легендата за появата на китайския зодиак

0
84
За разлика от Григорианския календар, съблюдаван в повечето части на света, китайският е базиран върху движенията на Луната. Подобно на западния зодиак, китайският е разделен на 12 цикъла, всеки от които с продължителност една година, вместо един месец.

Началото на китайската Нова година обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари. Пролетният фестивал започва на 5 февруари. Официалните почивни дни т.г. са от 4 до 10 февруари, а празненствата продължават около 15 дни – до Фестивала на фенерите.

Всеки от 12-те цикъла в китайския зодиак е подвластен на определено животно, което влияе върху чертите на хората, родени в дадена година, както и върху световните събития. Новата година по китайския календар ще бъде под знака на земната свиня, който е символ на изобилието.

Как се е появил китайският зодиак?
Легендата разказва, че за да го създаде, Нефритеният император – традиционно китайско божество, организирал състезание между различи животни. За да завършат успешно, участниците в надпреварата трябвало да преплуват бързо течаща река.

Великодушният бик предложил на котката и плъха да се покачат на гърба му. Жадният за победа плъх изблъскал котката във водата. Според различна версия на историята плъхът не споделил с котката – най-близката си приятелка, за предстоящото състезание, в резултат на което се породила враждата помежду им.

Когато бикът наближил финала, плъхът скочил пред него и така спечелил състезанието и станал първото животно в китайския зодиак. Бикът завършил втори, следван от тигъра, заека, дракона, змията, овцата, маймуната, петела, кучето и глигана (свинята).

Смята се, че хората, родени в определена година, са заимствали някои черти от животното в китайския зодиак, на което тя е подвластна.
Родените в Годината на Плъха например са общителни, трудолюбиви и сръчни.
„Биковете“ са считани за надеждни служители и добри лидери, а „Тигрите“ – за оптимистични, силни и упорити.

Хората, родени под знака на Заека са късметлии, състрадателни и елегантни, а „Драконите“ – подвластни на единственото измислено животно в китайския зодиак, са щедри, уверени и харизматични.

Родените в Година на Змията са смятани за мъдри и загадъчни, „Конете“ – за одухотворени и активни, а „Овцете“ – за кротки и артистични.
„Маймуните“ са известни като остроумни и забавни, докато на „Петлите“ се гледа като на сигурни и агресивни.

„Кучетата“ са надеждни и покровителствени, а подвластните на последното животно в китайския зодиак – Глигана (Свинята), са считани за невинни и спокойни.
Зодиакът включва и пет елемента, които според китайската традиция оказват влияние върху всичко в света – метал, дърво, вода, огън и земя. Всяка година е представена от животно и определен елемент, като елементът се променя на всеки две години.

Например 2018 г. бе Годината на Земното Куче, а 2019 г. ще бъде на Земния Глиган (Свиня). Предходните две години преминаха под знака на Огнения Петел (2017) и Огнената Маймуна (2016). Китайската нова година през 2020 година се пада на 25 януари и ще бъде Година на плъха.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във