Йончева показа два документа, с които доказва: По указания на Банов са дописани 3 акта в документацията за Ларгото

0
184

Делото на Министерството на културата е от 2016 г., БСП говори за указания за измама и подправени документи за 2015

„Аферата „Ало, Банов“ е моделът „Борисов“ – схемата, по която функционира цялата държава. Това е варварско отношение към държавата – да не се върнат едни средства към държавния бюджет. Достоверността на записа трябва да бъде проверена от прокуратурата – аз съм го предоставила“, това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева в сутрешен блок.

По повод реакцията на г-н Банов, Йончева коментира: „Това е културен и образован човек, добър режисьор. Когато един свестен човек попадне във висшата администрация, в това, което са изградили ГЕРБ – тази мафиотска структура, нормално е той да се промени“.

Тя обясни, че в цялата тази информация, която е изнесена, в продължение на 17 минути, Банов обяснява как трябва да се намери период, да се преправят документи, така че да не се платят 700 хил. лева на строителя. „Не става дума за няколко фрази, става дума за последователен разговор“, категорична бе Йончева.

В студиото Йончева показа становище на Агенцията за обществени поръчки от 8 декември 2015 г. и обясни, че в него се говори, че има два Акт 10. „След една година има доклад на АДФИ – от 9.11.2016. Там виждаме, че актовете за 2015 г. не са два, а пет. Тоест, дописани са три акта за общо  33 дни – точно както дава указания г-н Банов“.  

„Това, което говорят от ГЕРБ, че Министерството на културата е започнало съдебен процес срещу фирмата-изпълнител – тук става дума за друг период. И второ – не Министерството е инициатор на този съдебен процес, инициатор е Агенцията за държавен финансов контрол, която установява нередности, и след това от министерството са длъжни в срок от 2 месеца да заведат дело. Това става една година след като е предаден обектът“, поясни Йончева.

„Аргументите им са несъстоятелни и абсурдни“, каза още тя и допълни, че съдебният процес е от периода след 20 януари 2016 г., след като изтича договорът, докато от БСП говорят за фалшификация на документи през 2015 г.

Елена Йончева поясни, че от БСП не са изнесли само звуков файл и разполагат с документи, които доказват достоверността на сигнала.

„Този случай изглежда като поредната корупция, но това е  начинът, по който се управлява в държавата – това е продължението на „Ало, Ваньо“, когато г-н Борисов се обади на шефа на митниците и поиска да бъде спряна една проверка във фабрика, където се произвеждаше фалшив алкохол. За 7 години тази мафиотска структура обхвана цялата държава. Разкриването на случая „Ало, Банов“ е шанс за България. Всички трябва да станем гневни от това, което случва, а не просто да го наблюдаваме като поредната афера“, заключи Йончева.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във