Сурвакарите от пернишкото село Кралев дол и кукерите от бургаския квартал „Долно Езерово“ са носители на голямата награда „Златна маска“

0
430
Снимка: Община Перник
Сурвакарите от пернишкото село Кралев дол и кукерите от бургаския квартал „Долно Езерово“ са носители на голямата награда „Златна маска“ на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник.

Сурвакарската група от дупнишкото село Джерман и кукерската от ямболското село Бояново са отличени със златен медал за поддържане и предаване на местната традиция.

Като най-атрактивни са оценени групите от брезнишкото село Садовик и гр. Павел баня. Златен медал за маски и костюми получават групите от радомирското село Стефаново и карловското село Васил Левски.

За цялостно представяне водещото място принадлежи на сурвакарите от пернишкото село Лесковец и кукерите от ямболското село Кабиле.Купите на Федерацията на европейските карнавални гардове заслужиха сурвакарската група на брезнишкото село Кошарево и кукерската на гр. Хисаря.

Президентът /2002-2012г./ Георги Първанов даде награда на детската сурвакарска група в ковачевското село Лобош. Деветчленно жури с председател проф. д-р Георг Краев присъди и призове за индивидуална маска, за войвода, за детски маски, за детски групи.

Специални отличия връчват и кметът на Перник Вяра Церовска и областният управител Ирена Соколова, водещи фирми, неправителствени организиции.
Наградите бяха обявени днес на специална пресконференция.

 

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във