Декларация на ЕС за ситуацията във Венецуела

0
90
Снимка: Twitter
Масовите всеобщи демонстрации, които се проведоха във Венецуела през последните дни, бяха посрещнати с безразборно насилие от страна на властите, което доведе до трагичната смърт на много хора и още повече ранени и арестувани.

Европейският съюз твърдо осъжда тези действия и отправя своите искрени съболезнования на семействата на починалите.

Европейският съюз препотвърждава своята позиция, че президентските избори във Венецуела през м. май миналата година не бяха нито свободни и честни, нито прозрачни, и нямат демократична легитимност. Страната спешно се нуждае от правителство, което действително представлява волята на венецуелския народ.

Европейският съюз потвърждава пълната си подкрепа за Народното събрание, което е демократичният и легитимен орган на Венецуела, и чиито правомощия трябва да бъдат възстановени и зачитани, в т. ч. прерогативите и безопасността на народните представители. Потвърждаваме нашето дълбоко убеждение, че едно мирно и приобщаващо демократично решение е единственият устойчив изход от настоящата политическа безизходица и тежката социална криза, която тя предизвика.

Европейският съюз настоятелно призовава за незабавно провеждане на свободни, прозрачни и надеждни президентски избори, в съответствие с международните демократични стандарти и конституционния ред на Венецуела. При липса на оповестяване през следващите дни на организирането на нови избори, с всички съпътстващи гаранции, ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по признаването на ръководството на страната в съответствие с чл. 233 от Конституцията на Венецуела.

Европейският съюз подкрепя венецуелския народ в този критичен момент и ще продължи да следи отблизо събитията, включително в рамките на следващата среща на министрите на външните работи в четвъртък. Съюзът е готов да подпомага незабавен и надежден процес на ангажиране, включително чрез спешно създаване на международна контактна група. Връзките и координацията с регионалните и международните партньори продължават, и ще бъдат засилени в следващите часове.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във