3150 са потърсили помощ в Пирогов по празниците

0
403
„Нека първо да поздравя всички екипи на „Пирогов“, които дадоха всичко от себе си през тези почивни дни“, заяви проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

Преминали са 3 050 човека, от които 420 са били хоспитализирани. Били са приети шест пациента с инфаркти и осем с инсулти. 45 пациенти са настанени в токсикологията. Приети са трима възрастни след употреба на големи количества амфетамини, а най-много са преминалите през травматологичния кабинет. Извършени са и над 100 бързи интервенции – шеф на рани. През противошоковите кабинети – 26 възрастни и 14 деца.

„Най-силната страна на „Пирогов“ остава травматичната. Всичко обаче е сезонно. Сега знаете е ски сезона. За 5-те почивни дни от 410 постъпили, 100 са постъпили в травматологията.“– каза проф. Балтов.

„Наблюдавам една тенденция на увеличаване потока на пациенти. Това се свързва с няколко неща. Болници които имат спешни отделения на такова ниво не са толкова много. Повечето частни болници в тези дни обикновено не работят или работят съвсем минимално. Заради това и се пренасочват пациенти към големите спешни нива.“ – добави още професора.

„Завършваме годината със 7,5 млн. повече оборот по здравната каса. Някак станахме по-търсени от пациентите. Нараства бройката на здравнонеосигурените, които са преминали през кабинетите в спешното. През миналата година те са били около 9 000, докато тази година са над 12 000. Завършваме обаче с положителен финансов резултат година. Става дума за счетоводната година. Това е само за тази година. Приетите деца за лечение са 8 600. Тежки случаи, преминали на лечение през „Пирогов“ бяха със 150 повече от 2017 година.“ – съобщи директора на болницата.

„В края на годината брутната заплата на лекар е над 2 300 – 2 500 лв. Увеличени са заплатите и на медицински сестри и санитари, като при последните заплатите са над 800 лв“, посочи още проф. Балтов.

„Тази година направихме преструктуриране, което доведе до подобрение и направи работата още по-ефективна. Открихме отделения по неврология и гастроентерология, които дават много добри резултати. 2019 година ще бъде година на иновации за „Пирогов““, съобщи проф. Балтов.

„Предвиждаме въвеждането на доста иновации. Те ще са свързани с детските урологията и хирургия. Около средата на годината предстои и откриването на нова клиника по лицево-челюстна хирургия с 2 самостоятелни операционни. Предстои отваряне и на спешно педиатрично отделение. Реално сега нямаме такова отделение. Предстои откриване и на спешно очно отделение. Благодарение на отпуснатите от правителството над 4 млн. лв предстои да се обнови Клиниката по изгаряния.“ – добави още директора на болницата.

„“Пирогов“ беше една от най-дарените болници, за което сме благодарни“, изтъкна изпълнителният директор проф. Асен Балтов.

„Благодарение на последната кампания на Българската Коледа болницата ни получи иновативна апаратура за 3 звена – лапароскопска колона в Детската урология, чисто нов хубав апарат за лазерно лечение във физиотерапията и апарат за анестезия и обдишване на пациенти за детската операционна и интензивно лечение. Това е нещо изключително важно, защото нямахме такъв апарат.“ – съобщи професора.

Проф. Балтов обяви, че през 2019 г. ще продължи дейността на Национална Програма „Детско здраве-Пирогов“. През 2018 г. са прегледани над 4 500 дечица в цялата страна. Болницата продължава с тази програма, която ще бъде доразвита.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във