Любопитни факти за основни продукти на коледната трапеза

0
72
На днешния коледен ден пуйката заема видно място на много трапези. Преди да стане традиционно блюдо на Коледа във Великобритания, мястото й е било заемано от гъската.

Друг популярен продукт на празничната маса е брюкселското зеле. По случай Коледа британският в. „Сънди експрес“ предлага любопитни факти за някои от основните храни на празника:

Пуйка
– Специфичният крякащ звук издават само пуяците.
– Проучване, публикувано през 1997 г., показва, че пуйките предпочитат мъжки екземпляри с по-дълги кожени придатъци на шията.
– Полът на пуйките издават техните изпражнения – тези на мъжките са спираловидни, а на женските – във формата на буквата J.
– Според Бенджамин Франклин пуйките са по-достойни за уважение и по-подходящи за национален символ на САЩ от белоглавия орел, който по думите на държавника е птица с „лош морал“.
– Пуйките са внесени във Великобритания през 1526 г. от пътешественика Уилям Стрикланд.
– Всяка година на Коледа във Великобритания се изяждат около 10 милиона пуйки.

Гъска
– Преди пуйките да заемат мястото им, гъските са били традиционното коледно блюдо във Великобритания, по-специално сред бедните.
– Единственият филм, отличен с „Оскар“, който съдържа производно на „гъска“ в заглавието, е комедията „Татко Гъсок“ (1964) с Кари Грант и Лесли Карон.
– Ако „отърват“ трапезата, гъските могат да доживеят до 25 години.

Брюкселско зеле
– Брюкселското зеле се отглежда в Белгия от 13-и век, откъдето идва и наименованието му, въпреки че зеленчукът е бил познат и на древните римляни.
– Древните китайци са препоръчвали брюкселско зеле като лек за стомашни проблеми.
– Рекордът за най-много изядени „зелчета“ за една минута – 31 с помощта на коктейлна клечка, е поставен през 2008 г. от Линус Урбанек (Швеция).
– Първенец по консумация на брюкселско зеле на глава от населението е Великобритания.

– Причината много хора да не „долюбват“ брюкселското зеле е специфичният му вкус, който се дължи на гена TAS2R38.
– Насажденията с брюкселско зеле във Великобритания се равняват на площта на над 3200 футболни игрища.
– През 2014 г. британецът Стюарт Кетъл изкачва връх Сноудън, бутайки брюкселско зеле с носа си за благотворителна кауза. Начинанието му продължава четири дни и 22 часа. За това време Кетъл използва 20 „зелчета“.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във