Всеобщата декларация по правата на човека навършва 70 години

0
108

На 10 декември преди 70 години е приета Всеобщата декларация по правата на човека.

След близо две години работа, общите усилия на всички държави се увенчават с един уникален акт, който следва да положи основите на мира и сътрудничеството в следвоенния свят. Това е най-превежданият документ в света, достъпен на 375 езика и диалекта.

Декларацията проправя пътя за десетки международни и регионални правни инструменти, които създават съвременната глобална система за закрила на правата на човека. Нашето ежедневие е възможно и обусловено от съществуването на тази система и от общия ни ангажимент към нейното поддържане и развиване, съобщават от МВнР.

През тази година Република България за пръв път бе избрана за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2019-2021 г. В условията на международна несигурност и нарастващи заплахи към установения световен ред, страната ни пое ангажимент да съблюдава спазването на правата на човека в международната си дейност като най-висша гаранция за оставане на пътя на мира и прогреса.

България ще продължи да участва в отворения обмен на мнения по всички въпроси на правата на човека, като следва националните си приоритети и споделя добрите си практики.

70 години след приемането на Всеобщата декларация предизвикателствата пред мира и сигурността не са намалели. Но придържането към изначалните й постулати, залегнали в основата на ООН, е начинът трагичните събития от миналото да останат само в учебниците по история.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във