Фото-книгата Context на Раймондо Вaрсано и Маргарита Русева ще излезе от печат на 10 декември

0
266
Фотокредит: Маргарита Русева © Пришълка, 2018
КОНТЕКСТЪТ ПРОМЕНЯ ЖИВОТА,
ЖИВОТЪТ ПРОМЕНЯ КОНТЕКСТА…
Фото-книгата Context на Раймондо Вaрсано и Маргарита Русева ще излезе от печат на 10 декември, а на 19 декември творбите й ще бъдат представени със специална изложба в столичната галерия “Аросита”.

След успеха на фото-книгата “Далечни песни” с автор и фотограф Маргарита Русева по идея на Раймондо Варсано, двамата творци отново колаборират в проекта CONTEXT.

Откровена, философска, забавна и същевременно красива, новата им книга CONTEXT въплъщава идеите на автора Раймондо Варсано, отразени в завладяващите снимки на фотографа Маргарита Русева.

За създаването на тази необикновена фото-книга, Маргарита споделя, “Превръщам във визуален образ философските идеи на Раймондо, които носят дълбок и нюансиран смисъл”. Заглавията на фотографиите в книгата – “Пришълка”, “8 и 1/2 a.m.”, “Душа” моментално увличат в разговор: тъжен, смешен, умислен, но винаги с отворен край.

“Защо роза в скафандър ли? – разказва Раймондо Варсано за фотографията “Пришълка” – така винаги съм си представял пришълците, пришълките, като нещо много красиво, като розата на Малкия Принц…”

Проектът CONTEXT е вдъхновен от привидните значения и възприятия, които ни определят. Обектите в кадър са толкова разнообразни, колкото е и онова, което ни заобикаля.

Всяка снимка разказва история, изразява определено виждане за смисъла на битието – от идеята и мястото на красотата до любовта и страховете ни от нея… От често срещаната човешка глупост да пропилееш сам късмета си, до суетата и егоцентричната самовглъбеност… “Въпросите са много – споделят авторите – отговорите, дори повече…”

CONTEXT ще бъде в книжарниците и онлайн на 10-ти декември. На 19-ти декември от 19 ч. авторите ще представят изложба с 28 цветни фотографии от книгата в столичната галерия “Аросита” ,  ул. “Врабча” 12.

 

Раймондо Варсано е писател. Автор е на книгата с разкази “Натам, нанякъде”. Награждаван е от Съюза на българските писатели. Превеждан е на английски, руски, френски и чешки език. Под печат е сборникът му с разкази “Някой те обича”, детската книга “Среднощна дъга”, както и “Детска книга за мъдри деца”.

Маргaрита Русева е фотограф. Автор е на книгата “Далечни песни – образи и думи от Родопите”, която запечатва  автентични разкази и черно-бели портети на хората от Родопа планина. Книгата излиза от печат през 2014 г. от издателство “Сиела” като луксозен албум на български и английски. Проектът е осъществен с грант от Министерство на културата и нюйоркската фондация “Хемимонт”.

Нейни фотографии са представяни в самостоятелни изложби в престижни галерии, между които галериите на Българския културен институт в Париж и Лондон, в галерия Лейкшор – Чикаго, Виваком АртХол, Градска художествена галерия Пловдив и др. В момента Маргарита Русева работи върху третата си фотографска книга, посветена на Андалусия, която ще бъде представена от Институт Сервантес през 2019 година.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във