Заместник-министър Георг Георгев представлява България в Международната министерска конференция по Афганистан

0
59
Заместник-министър Георг Георгев представлява България в Международната министерска конференция по Афганистан, която се провежда вчера и днес в Женева, Швейцария. Конференцията се организира съвместно от афганистанското правителство и ООН/Мисията на ООН за съдействие в Афганистан (UNAMA).

Българският заместник-министър поздрави афганистанската държава за напредъка по реформите след конференцията в Брюксел през октомври 2016 г.

,,През последните години в Афганистан беше постигнато много и високо оценяваме решимостта на афганистанските органи да се справят с многобройните предизвикателства и да осъществят конструктивни реформи‘‘, каза Георгиев.

,,България е поела дългосрочен ангажимент към възстановяването и развитието на Афганистан в рамките на НАТО и ЕС и на двустранна основа. В периода 2002-2014 г. България участва в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Контингентът на страната ни е с над 8 000 български военнослужещи, без дадени жертви‘‘, каза българският заместник-министър.

Георгиев поздрави афганистанските си колеги за успешното провеждане на дългоочакваните парламентарни избори, които се проведоха успешно през октомври 2018 г.

,,Въпреки организационните предизвикателства и предизвикателства, свързани със сигурността, хората от Афганистан показаха силна воля за промяна чрез масово участие в процеса на гласуване. Честните и надеждни избори са неразделна част от укрепването на институциите на Афганистан, напредъка в програмата за реформи и създаването на стабилност‘‘, заяви българският заместник-министър.

Това са първите избори от 2001г. насам. Изборният ден, който беше на 20 октомври т.г. е протекъл трудно поради редица организационни и технически нередности, като в хода му са подадени над 6 000 жалби. Поради невъзможност да бъдат отворени всички избирателни секции е било взето решение гласуването да продължи и на следващия ден.

,,От 2006 г. България допринася към усилията за изграждане на административен капацитет в Афганистан чрез организиране на специализирани курсове за афганистански дипломати и полицейски служители‘‘ каза още Георгиев.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във