Министър Вълчев: Еразъм е най-успешната образователна програма

0
229
Снимка: МОН
„Безспорно до момента Еразъм е най-успешната образователна програма. България приветства удвояването на бюджета на нова Програма „Еразъм“за периода 2021-2027 г. Допълнителното финансиране ще се отрази положително и ще бъдат предоставени нови възможности за всички участници, включително и за тези с по-малко възможности спрямо сегашната Програма „Еразъм+“ “, заяви министър Вълчев на редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС в Брюксел.

Той отбеляза, че структурата на новата Програма има за цел изграждането на по-силни връзки чрез улесняване на кандидатстването и опростяване на административните процедури както при мобилностите, така и при партньорствата.

България споделя мнението на държавите членки за актуализиране и прецизиране на всички ставки и разходи по всички дейности, които поставят в неравностойно положение дадена държава членка спрямо друга, като по този начин ще бъдат повишени ефективността, ефикасността и европейската добавена стойност.

В настоящия момент мобилностите се реализират основно в посока към северозапад, докато Югоизточна Европа остава непознат и неоткрит за младите европейци регион. В тази връзка министър Вълчев подчерта, че е необходимо да се осигури по-добър баланс в географския обхват на реализирането на мобилностите. Според него за нашата страна са необходими преди всичко законодателни и информационни мерки с цел осигуряване на пълноценно участие в Европейското образователно пространство, като не по-малко важно е насърчаването на сътрудничеството.

Особено важен акцент е оценката на въздействието и на новите елементи в програмата, а именно инициативите „Европейски университети“и „Центрове за върхови постижения в областта на професионалното образование“, като България подкрепя създаването на последните.

По отношение на предложението за Ключова дейност 2, т. 2 – Европейски университетски мрежи, мнението на България, че участието в такива мрежи трябва да бъде балансирано и равнопоставено, независимо от големината и статуса на университета, както и от неговото географско положение. Новата програма „Еразъм” трябва да бъде максимално отворена и да обхваща всички целеви групи, сектори и водещите европейски политики във всеки съответен сектор.

Министър Вълчев посочи, че превръщането на българското образование в неразделна част от общоевропейското образователно пространство, съхранявайки традиционните ценности, е основен национален приоритет. Според България основните предизвикателства са преди всичко от нормативен и технологичен характер и трябва да се преодоляват като основната цел е обхватът на всички ученици в образователната система от всички категории училища.

„Създаването на единна европейка информационна система за проследяване на деца и ученици на мигранти ще допринесе за системен контрол върху присъствието на децата и учениците в училище. Това е от ключово значение за превенция на ранното отпадане сред деца и ученици от уязвими групи“, заяви министър Красимир Вълчев и подкрепи думите си с факта, че липсва канализирана информация за децата  и учениците, чийто родители осъществяват сезонна или трудова миграция в рамките на общото европейско пространство.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във