България и Беларус обсъдиха двустранните отношения и диалога на Минск с ЕС

0
306
Снимка: МВнР
Заместник-министърът на външните работи на Република България Юрий Щерк проведе среща с Олег Кравченко, заместник-министър на външните работи на Беларус, с когото обсъдиха широк спектър от въпроси на двустранните отношения между двете  страни, както и развитието на диалога между Европейския съюз и Минск.

Посещението на Олег Кравченко у нас е в рамките на Осмата сесия на Междуправителствената комисия, на която той е председател от беларуска страна, съобщават от МВнР.

Събеседниците отбелязаха възходящата динамика на двустранното сътрудничеството през последните няколко години и се съгласиха, че са необходими допълнителни усилия в сферата на икономическите отношения.

Олег Кравченко подчерта, че страната му иска да развива отношенията си с ЕС, който доскоро е бил най-големият външнотърговски партньор на Беларус. „Имаме интерес да развиваме отношенията си не само в търговията, но и в области като борбата с нелегалната миграция и с трафика на оръжие и наркотици“, каза той.

От своя страна замeстник-министър Щерк подчерта, че Източното партньорство е подходяща рамка за по-нататъшно укрепване на взаимодействието на Беларус с ЕС, без това да влияе на връзките на Минск с трети страни.

В двустранен аспект България като член на ЕС, но и страна със сходна историческа съдба с Беларус, може да сподели полезен опит, изтъкна още българският заместник-министър.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във