Декларация на Върховния представител от името на ЕС относно последните събития в случая Хашоги

0
60
Снимка: Twitter
От самото начало Европейският съюз изпрати недвусмислен призив за задълбочено, надеждно и прозрачно разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

ЕС взе под внимание изявлението на саудитските власти от 15 ноември относно последните развития в тяхното разследване, но все още е необходимо предоставянето на пълни разяснения относно обстоятелствата около това ужасяващо престъпление, както осигуряване на отчетност за всички отговорни за случилото се лица.

Началото на съдебен процес следва да бъде стъпка в посока на постигане на отчетност. Обективен съдебен процес ще бъде важен елемент, за гарантиране на справедливост в този случай, за която настоява международната общност, а семейството и приятелите на покойния Джамал Хашоги заслужават. Традиционната позиция на Европейския съюз е да се противопоставя на смъртното наказание във всички случаи и при всички обстоятелства, съобщават от МВнР.

Заедно с нашите международни партньори ще следим внимателно за резултата от разследването и ще продължим да подчертаваме, че Кралство Саудитска Арабия трябва да въведе мерки, които гарантират невъзможността подобни събития да се повторят, добавят от министерството.

ЕС и неговите държави членки ще обмислят какви са подходящите мерки, които да предприемат заедно срещу отговорните лица в защита на международния правов ред.

 

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във