Мелани Жоли: Много сме горди от участието на България в Международната организация на франкофонията

0
268
“Много сме горди от участието на България в Международната организация на франкофонията”, заяви канадският министър на туризма, официалните езици и франкофонията Мелани Жоли на среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Захариева е на работно посещение в Монреал, Канада, където участва в първата по рода си световна среща на жените външни министри, съобщиха от МВнР.

“Веднага след падането на социалистическия строй България се присъедини към Франкофонията – през 1991 г. като асоцииран член, а от 1993 г. като пълноправен член. Това бе от значение за завръщането на страната ни към Европа, за присъединяването й към Европейския съюз (ЕС)“ – изтъкна Захариева. 

 „Днес френският е четвърти по популярност сред учениците в България и през миналата учебна година са го изучавали 25 596 младежи, а 10 български университета са в мрежата на Франкофонията.”

Министър Жоли изтъкна, че очаква все повече български туристи в Канада, особено след като на 1 декември 2017 г. бяха отменени визовите ограничения за краткосрочно пребиваване за всички категории български граждани.

Според официалната статистика на компетентните канадски власти към момента броят на имиграционните нарушения или нередовните молби за убежище на пътуващите до Канада български граждани след отпадането на всички визови ограничения е много малък и значително под критичните прагове на допустимост.

Министър Захариева поднови поканата към премиера на Канада Джъстин Трюдо да посети България и също изтъкна предимствата на страната ни като туристическа дестинация – трета по богатство на културното наследство в Европа, втора по брой на минералните извори, с възможности за зимен и летен туризъм.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във