НИМ откри изложбата „Дипломация и доблест“

0
162
В изложбата е експониран великолепно изработеният от художника Харалампи Тачев Манифест, с който княз Фердинанд І провъзгласява България за независимо царство и проектите на Манифеста, дело на същия художник. Посетителите ще бъдат впечатлени от богато орнаментирания сребърен тубус и резбованото дървено ковчеже с метален обков, в които се съхранява документа. Втори  акцент е Сребърната конституция на Българското царство от 1911 г., наречена така заради сребърния й обков.

В изложбата са подредени най-важните оригинални документи, свързани с подготовката и провъзгласяването на Независимостта.  Сред тях е Българо-турският протокол от 1909 г. за признаване  Независимостта на България от Османската империя, Договорът  между България и Компанията на Източните железници от същата година, Конвенцията за предоставяне на заем от Русия на България, шифровани телеграми от българското правителство до дипломатическите ни представители  в чужбина.

Изящни по своята изработка са представените Диплом на княз Фердинанд І като покровител на Балканското изложение в Лондон през 1907 г., Фотоалбум, подарен на княз Фердинанд І от Софийското градско общинско управление по повод 20-годишнината от възшествието му на българския престол, Поздравителен адрес до княгиня Елеонора по случай провъзгласяването й за почетен председател на Софийското благотворително дружество „Милосърдие“ от март 1908 г. и др.
Експонирани са портрети  на цар Фердинанд І,  Александър Малинов, на министри от кабинета на Демократическата партия, малкото огърлие на ордена „Светите равноапостоли Кирил и Методий“, възпоменателни кръстове и златни монети, отсечени по случай провъзгласяване на Независимостта на България.
Съорганизатори на изложбата са Националният исторически музей и Държавна агенция „Архиви“. Изложбата се реализира с участието на Националната галерия.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във