Омбудсманът Мая Манолова дава на съд кмета на Хитрино Нуридин Исмаил

0
348
Омбудсманът Мая Манолова дава на съд кмета на с. Хитрино Нуридин Исмаил, заради непредоставена от него информация във връзка с жалби на граждани, чиито имоти са пострадали при взрива в края на 2016 г. Това стана ясно вчера в с. Хитрино, където общественият защитник даде приемен ден за хората.

„Има процедура по налагане на наказание пред Районния съд, която до момента никой омбудсман не е налагал по отношение на никого, но тъй като в случая има отказ да се предостави информация и документи, за първи път ще дам кмет на Районен съд“, категорична бе Мая Манолова.

Омбудсманът е и съпредседател на Националния обществен съвет, отговорен за разпределянето на средствата от кампанията на Български червен кръст, дарени от граждани за възстановяване на покъщнината и домовете на местното население. На място в с. Хитрино бе и екип на БЧК, воден от заместник-председателя на червенокръстката организация д-р Валентин Пеев.

Общественият защитник информира журналистите, че по дарителската кампания на БЧК са събрани общо 2 млн. и 76 хил. лв., от които до момента са разходвани 1 млн. 500 хил. лв. Това са пари за възстановяване на изгорялото обзавеждане и електрическо оборудване на хората – за нови ел. уреди и мебели и към момента няма жалби за ощетено домакинство.

„Това, което направих днес обаче е, че залепихме  на подходящи места  два списъка. Един – за 250 000 лв. за ремонти, които според кмета са изпълнени по получатели и друг списък за още 250 000 лв., които по негово предложение трябва да бъдат разпределени между хората за строителни материали. Кметът поиска те да му бъдат дадени от дарителската сметка на БЧК, което няма да стане, докато не се уверя, че хората са съгласни със списъците”, подчерта омбудсманът.

„Голямо количество жалби постъпиха по отношение на извършените ремонти със средства на Фонд „Социална закрила“. Това са онези 5 млн. лв., които правителството гласува и които бяха преведени през Фонда за изграждането на 13-те къщи и за строително-ремонтни дейности“, припомни Манолова.

Тя допълни, че над 100 души са подали жалби днес в приемната.

„Мисля, че не си тръгна човек, който да не е подал. Жалбите са за надписани сметки, извършване на строително-ремонтни работи в обекти, които нямат нужда от такива, поставяне на дограми върху необитаеми сгради например, отчитане на дейности, т.е. изписване на монтажни работи, които не са извършени и други злоупотреби“, заяви Мая Манолова.

Тя обясни, че по тази причина още утре ще напише препоръка на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, за да изпрати нарочна комисия, в която да бъдат включени експерти както от социалното министерство, представители на Инспектората към МТСП, така и от държавната финансова инспекция, екип на омбудсмана, граждани от Хитрино и представители на медиите, които на място да проверят как се разходва всеки лев от посочените 5 млн. лв., похарчени за строително-монтажните дейности.

Вчера мобилни приемни, организирани от институцията на омбудсмана, се проведоха във всички общини на област Шумен – още във Велики Преслав, Венец, Върбица, Каолиново, Каспичан, Никола Козлево, Нови Пазар, Смядово и Шумен. Хората се жалваха от частни съдебни изпълнители, доставчици на обществени услуги и липса на работа.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във