Качеството на потребителските продукти: евродепутатите се заемат с двойните стандарти

0
258
Plenary session week 10 2016 in Strasbourg. Wide angle view of the plenary chamber. Hemicycle. Fisheye.
Ако дадена фирма разпространява продукт в различни ДЧ, но съставът се различава между държавите, то продуктът не трябва да има същата опаковка и да бъде рекламиран по идентичен начин.

Тестове и проучвания, извършени в няколко държави членки, предимно от Централна и Източна Европа, доказват, че съществуват различия в състава на продукти, рекламирани и разпространявани с една и съща марка, с привидно идентична опаковка, което е в ущърб на потребителите.

Тези различия са открити не само в състава на хранителни продукти, но често и в нехранителни продукти, като препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета, съобщават от ЕП.

Европейският парламент в четвъртък препоръча редица мерки, които да бъдат приложени на ниво на ЕС и на национално ниво за справяне с проблема с „двойните стандарти“.

Евродепутатите призовават за бързо трансгранично сътрудничество и обмен на данни, включително обмен във връзка с потенциално несъответстващи продукти и информация относно възможни нелоялни практики, между националните органи за защита на потребителите и органите в областта на храните, сдруженията на потребителите и Комисията.

Обща методология за тестове за събиране на достоверни и сравними доказателства, които да спомагат за установяване колко сериозни и широкоразпространени са практиките за разлики в качеството.

Също така и резултатите трябва да бъдат публично достъпни в база данни и анализирани на най-ранната възможна дата, но не по-късно от края на 2018 г.

 

 

Евродепутатите приканват производителите да разгледат възможността за добавяне на лого на опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на даден продукт на дадена марка е еднакъв в различните държави членки.

„Потребителите в ЕС се оплакват, че нямат достъп до същото качество, когато купуват маркови продукти. Двойните стандарти на продукти подкопават доверието на гражданите в справедливото функциониране на вътрешния пазар на ЕС и следователно е необходимо да се разработи решение на равнище ЕС за справяне с проблема.“, каза Олга Сехналова (С&Д, Чехия)

„Двойните стандарти на продуктите в Европа не подронват доверието в самата марка, а по-скоро в Европейската общност и до колко сме способни да осигурим равно третиране на нашите граждани в целия Съюз. Ние в ЕНП подкрепяме пилотния проект за изследване на основните категории храни. Не трябва да забравяме, че второто качество стоки не създава второ качество европейци, а само второ качество Европа.“, коментира Ева Майдел.

„Въпросът за храната и здравето на европейските граждани не търпи компромиси. Като потребител и гражданин на страна, засегната от двойния стандарт, настоявам да се гарантира, че всички европейски потребители се ползват в пълна степен от своите права съгласно законодателството на Съюза.“, добави Филиз Хюсменова.

Предложенията са част от незаконодателна резолюция изготвена от Олга Сехналова, която беше одобрена с 464 гласа „за“, 69 гласа „против“ и 17 „въздържал се“.

Новото законодателно предложение, което изменя Директивата за нелоялни търговски практики (докладчик Даниел Далтон (ЕКР, Великобритания), се очаква да се гласува в Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите през ноември.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във