Празнуваме пренасянето на мощите на св. Александър Невски

0
418
Александър Невски
Снимка: Храм-паметник "Св. Александър Невски", София, архив: AlmaNews.bg
Днес, 30 август, патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ чества един от своите храмови празници – Пренасяне честните мощи на св. Александър Невски.

Св. благоверен княз Александър Невски е един от най-благочестивите и ревностни руски държавници, живял през 13 век и неимоверно потрудил се за утвърждаването на светото Православие сред руския народ, въпреки многобройните татарски нашествия и завладявания, които земите между Новгородското княжество, Азовско и Черно море преживявали в онова време.

На 23 ноември Църквата чества паметта на св. Александър Невски, а на 30 август – събитията, свързани с решението на император Петър Велики мощите на светеца да бъдат тържествено пренесени от храм „Рождество Богородично“ – гр. Владимир, където почивали, в новооснования Санкт Петербург. Св. мощи на благоверния княз Александър били положени в построената в негова чест Александро-Невска лавра, където почиват и до днес.

Частица от нетленните св. мощи на св. Александър Невски – дарение от Московската Патриаршия – е изложена за поклонение от страна на вярващите и в едноименния български патриаршески храм в София.

На 30 август, когато Българската православна църква ще отбележи Пренасянето на мощите на св. Александър Невски, в Патриаршеската катедрала ще бъде отслужена тържествена архиерейска св. литургия по повод летния празник на храм-паметника от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство на катедралата.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във