Кървава Луна и най-дългото лунно затъмнение на века наблюдаваме в петък

0
496
Снимка: Twitter
На 27 юли 2018 г. (петък) от 21.00 ч. ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение.

Предстои ни да наблюдаваме едно невероятно небесно явление – най-дългото пълно лунно затъмнение на века. На 27 юли част от жителите на Земята ще имат възможността да се насладят на така наречената „Кървава Луна“, при което Луната ще излъчва и слаб кърваво-червен оттенък. Нашата планета ще се намести точно между Луната и Слънцето, а сянката й ще закрие напълно спътника.

Забелeжителното явление ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което Луната преминава през сянката на Земята. Луната свети с отразена от Слънцето светлина и при това преминаване става почти невидима. Лунните затъмнения настъпват само при пълнолуние на Луната.

По време на пълната фаза на затъмнението Луната не изчезва напълно, а остава оцветена в червено. Това се дължи на поглъщане и пречупване на част от слънчевите лъчи от атмосферата на Земята.

Какво представлява синята луна?
Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец и няма нищо общо с цвета на естествения спътник на Земята.

Какво представлява суперлуната?
Суперлуна се нарича пълната луна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята, и изглежда по-голяма и ярка от обичайното.

Какво представлява кървавата луна?
Съвпадащото с пълнолунието пълно лунно затъмнение придава на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във