Обновиха паметника на Пети полк в Шумен

0
517
Паметникът на Пети артилерийски полк в Шумен е изцяло обновен. Ден преди откриването на Арена Шумен в събота, на 21 юли кметът Любомир Христов покани представителите на медиите, за да им покаже ремонтирания войнишки паметник.

„Модернизираме града, но искаме да запазим и паметта за миналото“, каза пред журналисти Любомир Христов. Паметникът на Пети артилерийски полк е изцяло реновиран. Възстановена е чешмата, която от години беше пресъхнала, и вече работи. Наново е изградена разрушената част от каменния зид и от мемориалната стена.

Ремонтирана е пътеката, почистени са градинките, засадени са нови цветя и храсти. Поставени са четири нови прожектора, които ще осветяват монумента нощем. Освежени са буквите от стария надпис, монтирани са още две нови паметни плочи и 57-милиметровото зенитно оръдие, което да напомня за славните бойни времена на полка.

„Така искаме да изразим нашата почит към загиналите във войните за национално  обединение и за свободата на Родината. Поставили сме този паметен знак и с признателност към всички, които са служили тук.“

Паметникът чешма е изграден с дарения от шуменци през 1929 г. На това място от 1889 г. до 1951 г. е дислоциран Пети артилерийски полк, изписал с кръвта и мъжеството на своите воини златни страници в историята на Отечеството ни през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

 

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във