София отново е домакин на WEBIT

0
229
снимки - Geo Kalev
София отново е домакин на WEBIT и гости са 6000 души от 110 страни.
Информационните технологии са в основата на големите промени в сфери като здравеопазването, сигурността, финансите, медиите, дори политиката.

Те променят постоянно и нашето всекидневие. По отношение на градското управление, напредъкът на технологиите е отразен в идеята за “умни градове”, която големите мултинационални компании като Алфабет, САП и АЙ БИ ЕМ, превръщат в реалност, съобщи кмета на София Йорданка Фандъкова.

Най-влиятелният форум за иновации и предприемачество в Европа беше открит от робота София.

снимки – Geo Kalev

Нашата амбиция е не просто да сме клиент и потребител на умните градски технологии, а да участваме и в тяхното разработване. Затова сме отворени за партньорство с международните компании, които имат развойна дейност в София.

В същото време се стремим да подкрепяме технологични приложения, създадени от местните стартиращи компании. През изминалата година организирахме хакатон, в които участваха над 350 млади хора и част от концепциите им вече са реализирани в работещи прототипи.

“Призма” са реализирали приложение с функции за директен превод на жестомимичен език към говорен ези и обратното. “Брейнхъб лаб” са се насочили към развитието на образователна платформа за изучаване на жестомимичния език. “ГайдАР” създаде мобилно приложение възползващо се от предимствата на обогатената реалност, за да съживят културно-историческите забележителности на града.

“Едно дърво” изградиха уеб платформа, която прави възможно съвместното дигитално картографиране на дърветата в градска среда. Сайтът предоставя информация за тяхното състояние, вид, характеристики и дори липсата им.

Работата с екипа от Гражданите е много добър пример за дългосрочно и ползотворно сътрудничество между стартираща компания и администрацията. През платформата до момента са генерирани повече от 90 000 сигнала от граждани.

Предстои да представим новата възможност на платформата – а именно, потребителите да получават съобщения за това, което се случва в града и засяга всекидневния живот, съобщи още Фандъкова.

Столична община е първата в България, която стартира процеса на отваряне на данни. Досега сме публикували и поддържаме в актуално състояние 27 набора от данни. До края на годината се предвижда да бъдат публикувани още 23 нови набора в Портала за отворени данни.

„За мен лично образованието е ключовият фактор за развитие. В 36 столични училища има 267 паралелки за обучения в профили с IT технологии, а в 73 училища още от 1 клас децата изучават информационни технологии.“

„Стремим се да окуражаваме и предприемачите, които развиват бизнес в града. За тази цел създадохме програма за улесняване на достъпа на стартиращи иновативни предприятия до финансов ресурс за реализация на техните бизнес проекти. Тя стана реалност чрез Общински гаранционен фонд и с подкрепата на местни банки.“

„Заедно ние правим София една от най-бурно развиващите се столици, привличаща все повече хора от цял свят. Аз силно вярвам в потенциала на града, в неговите граждани и в усилената работа, която е нужна, за да бъде той все по-добро място за живот. Вашите идеи и инициативи превръщат София в конкурентен и модерен европейски град.“

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във