Средновековен фестивал в Пловдив се провежда този уикенд

0
229
Пловдивският средновековен фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“ се организира от Фондация „Българско историческо наследство“, финансиран е от Община Пловдив и е заложен в Календара на културните събития на Община Пловдив за 2018 г.

Фестивалът ще се проведе на 23 и 24 юни 2018 г. в парк „Младежки хълм“, гр. Пловдив, и ще представи пред жителите и гостите на града уикенд, потопен в средновековна атмосфера, през който те ще имат възможност да научат нови и любопитни подробности за живота в Пловдив и на Балканите през периода ΧΙΙΙ–ΧV век. За това ще допринесат 120 участника в събитието.

Ще бъде представени автентичен военен лагер, бойни демонстрации, средновековни занаяти и исторически достоверни реконструкции на обичаи, костюми и въоръжение.

Гостите ще могат да вкусят храни и напитки, приготвени по средновековни рецепти, да стрелят със средновековен лък, да играят на средновековни игри, да се посмеят на средновековен шут, както и да се включат в част от демонстрираните занаяти: ковачество, грънчарство, кожарство, шивачество, плетене на ризници, сечене на монети, тъкане и бродиране, изработка на бижута, книги и писма, иконопис, вещерство.

Посетителите ще могат да видят и чуят още средновековна поезия, обширна презентация за средновековната европейска фехтовка, популярни сказки за живота на обикновения човек и аристокрацията и обяснения на тънкостите на професиите, които са се упражнявали през Средновековието в нашия град.

Ще бъде показана възстановка на народния празник Еньовден (Лятното слънцестоене) по начина, по който се е празнувал през Средновековието.

Освен това ги очаква вдъхновяващ концерт на гостуващите за първи път в Пловдив средновековни музикални формации Ambient Folklore, Der Dudelgeist, Eriney, KsANa и Куцулан, които ще ги пренесат с очарованието на музиката си и старинните си инструменти в далечната средновековна епоха.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във