Предстоящият фолклорен събор „Леденика“ се представя в софийското метро

0
299
Рекламни табла за третото издание на фолклорен събор „Леденика“, който се открива утре край едноименната пещера във Врачанския балкан, посрещат пътниците в софийското метро, съобщиха от общинския пресцентър.

Инициативата е част от партньорство между община Враца и Метрореклама, се уточнява в съобщението.

Отличната организация на фестивала в последните години предизвиква изключително висок интерес към предстоящото му издание и тази година се очаква край Враца да се съберат рекорден брой участници и гости, допълват организаторите от общината.

Официалното откриване на събора „Леденика“ ще се състои от 11,30 часа утре, но фестивалната сцена ще бъде открита за самодейните фолклорни състави от 9,30 часа.

В програмата на първия ден гостите ще могат да видят сурвакарски и коледарски групи, а вечерта и нестинарски танц. Младите актьори от врачанската театрална група „Темп“ ще пресъздадат древен тракийски ритуал, свързан с бог Дионисий и виното.

Първият ден ще бъде закрит с изпълненията от 22 часа на групата „Тъпани и гайди“. Повече от 70 групи за автентичен и обработен фолклор са заявили участие в събора.

Вторият ден- 24 юни, ще започне с пресъздаване на обичаите за Еньовден. От 11,30 часа започва основното събитие на събора- традиционната Северняшка сватба. Кметът на община Враца Калин Каменов ще бракосъчетае младоженците Аделина и Билян.

Булката е от Лом, а младоженецът е от Плевен, като и двамата са поискали да се врекат във вечна вярност по стародавна българска традиция. Тази година месалите, на които ще седнат сватбарите, са с дължина над 400 метра. Всички гости около трапезата трябва да носят задължително народна носия или облеклото с фолклорни мотиви, припомнят организаторите.

Фолклорният събор „Леденика“ и тази година ще бъде съпроводен с изложба-базар на народните занаяти. Повече от 50 майстори на традиционни български занаяти са заявили участие в базара.

Община Враца е предвидила транспорт до пещерата „Леденика“ за жителите и гостите на града, които искат да посетят събора. Автобусите ще тръгват от площад „Македония“ в събота и неделя. За посетителите с лични автомобили ще има паркинг с 200 паркоместа в близост до пещерата. Предвиден е транспорт от паркинга до „Леденика“.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във