Гърция и Македония подписаха договора за името

0
287
Днес беше церемонията по подписването на споразумение за името на Македония от външните министри на Гърция и Македония Никос Коциас и Никола Димитров и специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Атина и Скопие сложиха подписите си под споразумението за Република Северна Македония.

„Европейската концепция е цивилизована ценност, която е демократична и се противопоставя на манипулациите на популизма и страха. Европа е по-силна от страха. Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха.“ – каза Зоран Заев.

Премиерите на двете държави – Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и двамата външни министри – Никола Димитров и Никос Коциас, бяха посрещнати с аплодисменти при пристигането си на Преспанското езеро.

„Гордеем се с това споразумение. Гордеем се, защото се обединихме около решението на спор, който не беше споделен, и избрахме решение, което ни обединява. Сега, нека бъде така завинаги.“ – каза още Заев.

„Ние изграждаме приятелство с Гърция. Ние ще бъдем партньори и съюзници. Те ще бъдат нашите привърженици. Заедно ние подготвяме пътя за стратегическо партньорство в полза на гражданите на двете страни. Научихме, че трябва да се учим от историята, да не я повтаряме. Повторихме урока, който казва, че когато страните са в мир, това ще бъде светът, а когато страните са в агония, светът също страда. На основите на миналото – изграждаме бъдещето.“ – каза Зоран Заев. 

„Срещаме се днес, за да изпълним националното и патриотичното си задължение. Нека да отворим пътя на мира, на колежа, на сътрудничество.“– каза Ципрас.

Македонската делегация пристигна по вода с лодка, а премиерът Заев сподели в социалната мрежа снимка, подписана с текст, че заедно с Никола Димитров и военният министър Радмила Шекеринска тръгват към своето европейско бъдеще.

„Подготвяме пътя за мир, сътрудничество, сътрудничество и съвместно развитие за нашите страни и за всички Балкани и Европа. Ходете заедно в епоха на регионална стабилност, просперитет и благодарност. Днешният подпис поставя основите на тази нова ера.“ – каза още Ципрас.

„Имаме справедливо и умно решение. С това споразумение осъзнаваме дългогодишното вдъхновение на македонските хора. Да има своя собствена македонска страна, рекламирана от всички, от целия свят. В който признат македонски народ ще живее и говори в собствения си признат македонски език. Нека хората ми да имат късмет!“ – каза Заев.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във