Три четвърти от европейците искат да се отделят повече пари за опазване на културното наследство

0
326
Три четвърти от европейските граждани смятат, че държавите трябва да заделят повече пари за опазване на културното наследство. Над 80 на сто от хората считат, че то е важно както лично за всеки от тях, така и за цяла Европа.

Това каза днес във Варна еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел при откриването на форума „Визия за европейското културно наследство 2025“.

Конференцията, чийто основен организатор е Регионалната библиотека в крайморския град, събра представители на повече от 20 държави. Сред лекторите на форума са проф. Пиер Луиджи Сако, специален съветник на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, и изпълнителният директор на фондацията „Европеана“ Хари Фервайен.

Цифровите технологии са безпрецедентна възможност за опазване на културното наследство и улесняване на достъпа до него, посочи комисар Габриел. По думите й за Европа съхраняването на най-добрите образци на човешката мисъл и дух е показател да живее в хармония със собствените си ценности.

Вече е факт стратегията „Цифровизация за култура“, допълни Габриел. По думите й в основата на документа са заложени няколко задачи, сред които по-широк достъп до културата, както и остойностяване на обектите.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във