Кметът на Враца откри националните чествания „Ботеви дни – 2018“

0
771
С церемония по издигане на националното знаме и запалване на Вечния огън до паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца вчера започна тържественото откриване на националните чествания „Ботеви дни – 2018“, посветени на 142-годишнина от подвига на поета-революционер и неговата чета.

Честванията, които са под патронажа на президента на България, бяха открити от кмета на община Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов.

В дните до 2-ри юни Враца се превръща в място на родолюбие и почит към героизма и мъжеството на загиналите за свободата на Родината, каза в словото си при откриването той.

Ботевите дни не са просто дни, наситени с културни събития, а дни на уважение и преклонение към паметта и кръвта на загиналите герои, останали тук, във Врачанския Балкан, завинаги, допълни Каменов. Той призова присъстващите на тържеството да пренесат в сърцата си огъня на Христо Ботев и неговите четници и да го предадат на бъдещите поколение.

След церемонията на откритата сцена пред сградата на Общината ученици, победители в училищните конкурси „С Ботев в сърцето“, които се проведоха последните месеци, рецитираха стихотворения от и за Христо Ботев. Тържественото откриване завърши с концерт на Илия Луков и Представителен танцов състав „Хемус“ при община Враца.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във