Румен Радев се срещна с генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле днес в Париж 

0
421

Опазването на историческото наследство и подкрепа за образованието и науката са били сред темите на днешната среща между Румен Радев и Одре Азуле.

Опазването и развитието на историческото наследство и подкрепа за образованието и науката са били сред темите на срещата на президента Румен Радев и генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле днес в Париж.

Държавният глава е на тридневно работно посещение във Франция. Поставих въпроса за помощ при дейностите при археологически разкопки, в България имаме още много какво да откриваме, а не ни достигат средства, коментира Радев пред журналисти след срещата.

Той отбеляза, че е много важна и дейността по тяхното опазване и по време на разговора е обсъдено как да се разшири тази дейност и на международно ниво, така че да бъдат инкриминализирани всички опити за кражба на такова наследство.

Двамата са обсъдили и как образованието да бъде по-ефективно и достъпно за всяко дете. ЮНЕСКО има своите проекти и трябва да работим заедно в това направление, да се налагат общи европейски и световни стандарти, посочи държавният глава.

Одре Азуле напълно подкрепя нашата идея, която изложих и пред президента Макрон, за развитие на наука и високи технологии не само на Запад, но и на Изток, което означава хармонично развита Европа, отбеляза още Румен Радев.

Той уточни, че по една от идеите се работи от доста време – за изграждане на международен институт за устойчиво развитие с научен център, където да има и ускорител на ядрени частици. Когато това се реализира, ще имаме на едно място и наука , и образование, и медицина на много високо ниво, коментира президентът.

По идейния проект се работи усилено, а по инициатива на държавния глава е създадена и междуведомствена работна група по проекта. Румен Радев посочи, че този проект ще обединява балканските държави и изрази надежда, че време на нашето председателство на Съвета на ЕС ще бъде поставен „на масата“.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във