Кучето използва мимики, за да комуникира с човека

0
689

Щръкнали уши, поглед на бито куче, обърнати устни – най-добрият приятел на човека може да прибегне до различни мимики, за да предаде послание, а не само да изрази емоция, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Известно е, че кучетата са много чувствителни към човешкото внимание.

„Резултатите от изследването ни обаче стигат по-далеч, като навеждат на мисълта, че трябва да тълкуваме мимиките им като начин на комуникация“, заяви експертката Джулиан Камински от университета в Портсмут, Англия.

За да стигнат до тези заключения, Камински и колегите й изследвали 24 кучета от различни породи на възраст между 1 и 12 години. Всички кучета били домашни любимци. Учените заснели израженията на лицата им, когато кучетата били поставени на разстояние 1 метър от човек, който е застанал с гръб или лице към тях и е внимателен или разсеян.

„Лицевите им мускули се движеха повече, ако човек е внимателен – увери Камински. – Погледът на бито куче е най-често възприеманото от четириногите изражение.“

Експериментите показали също, че лицевите им изражения спрямо храната били по-слаби. Учените заключили, че към човека кучето изпитва нещо повече от емоция.

„Възможно е резултатите да означават, че кучетата са чувствителни към човешкото внимание и че лицевите им изражения са потенциални активни опити за комуникиране, а не изразяване на емоция“, поясни Камински.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във