„Спейс екс“ планира да колонизира Марс през 2024 година

0
1257
Снимка: Twitter

Американската компания „Спейс екс“ възнамерява да започне програма за колонизация на Марс през 2024 година, предадоха ТАСС и ДПА. Това обяви основателят на компанията Илон Мъск на международния конгрес по астронавтика в Аделаида, Австралия.

За целта ще бъде създадена нова ракета-носител „Би Еф Ар“ с височина 106 метра, диаметър 9 метра и капацитет за пренасяне на полезен товар до 150 тона. Тя ще може да изведе в орбита космически кораб с височина 48 метра, в който ще има 40 кабини, оборудвани за астронавти.

„Във всяка такава кабина ще бъдат настанени по двама-трима човека. По този начин целият кораб ще може да побере около 100 души“, каза Мъск.

Една от главните отличителни черти на ракетата-носител „Би Еф Ар“ ще бъде възможността да бъде използвана многократно, което ще доведе до значителни съкращения на разходите.

Илон Мъск заяви, че ще започнат да строят ракетата след 6-9 месеца и увери, че тя ще бъде завършена до 2022 г. Тогава създателят на компанията планира да осъществи два полета до Марс с товари, а през 2024 г. още четири полета – два с товари и два с астронавти.

Задачите на първите експедиции са да потвърдят наличието на вода за производство на гориво и да подготвят инфраструктурата за последващите етапи от колонизацията на Червената планета.

Новата ракетна технология ще може да бъде използвана в бъдеще не само за космически полети, а и като транспортно средство за Земята, по думите на Мъск. Полетът от една до друга точка на планетата ни ще трае не повече от час. От Ню Йорк до Шанхай ще може да стигаме за 39 минути.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във