Учени установиха защо уискито има по-добър вкус, когато е разредено с малко вода

0
270

Почитателите на уискито често добавят няколко капки вода в чашата си, убедени, че така подобряват вкуса му. Шведски учени установиха, че това наистина е така, защото разреждането засилва вкуса на опушено, съобщиха АФП и в. „Дейли мейл“.
Водата извежда на повърхността фенола гуаякол, който освобождава аромата на пушено.

Някои френски вина също съдържат гуаякол. Откритието на учените от университета „Линей“ в Калмар може да означава, че вкусът на бордото също би се подобрил, ако в чашата бъде добавена малко вода.

Учените направиха откритието с компютърни симулации на смесването на водата и етанола при наличие на гуаякол за период от 50 наносекунди. Те установиха, че при концентрат до 45 процента фенолът е по-вероятно да изплува на повърхността на чашата, вместо да остане в течността.

Когато концентрацията е над 59 процента, етанолът взаимодейства по-силно с гуаякола, молекулата пада надолу в разтвора и опушеният вкус се губи. При концентрация от 27 процента на повърхността има още повече гуаякол.

Преди да бъде бутилирано, уискито се разрежда до около 40 процента, което значително променя вкуса. Някои малцови уискита са с по-голяма концентрация на алкохол.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във