Непознатите български царе – наследниците на Йоан Асен II

0
964
Снимка: AlmaNews.bg

Когато говорим за средновековните български владетели сме свикнали да им лепим все едни и същи етикети. Хан Аспарух е Основателят, Крум – Законодателят, Омуртаг – Строителят, Борис – Покръстителят. Калоян е „Ромеоубиецът“, Йоан Асен II е ненадминатият дипломат. Тези владетели имат много повече заслуги от тези упоменати в етикетите. Има обаче български владетели, на които етикети не прилягат толкова лесно, защото са твърде непознати и не са част от най-светлите периоди в нашата история. Днес ще Ви представим някои от тях.

Следвайки хронологията на управление на непознатите български владетели, трябва да започнем с наследника на цар Йоан Асен II – Коломан (Калиман I). Неговото управление според наложилата се теза е в периода 1241-1246г. Той е син на Йоан Асен II от унгарската принцеса Анна-Мария.

Византийските хронисти го наричат „детето цар“. Заради малолетието му България е управлявана от регенти. В периода на краткото му царуване страната губи политическото си влиянието в съществуващото по това време Солунско деспотство и Сърбия. В периода 1242-1243 г . страната е опустошена от татаро-монголски войски.
Според никейския историк Георги Акрополит цар Коломан е отровен от своята мащеха – последната съпруга на Йоан Асен II – Ирина.

Коломан I е наследен от своя полубрат – Михаил II, синът на царица Ирина Комнина и цар Йоан Асен II. Той също бил малолетен, затова и от негово име управлявал регентски съвет. Регенти били майка му Ирина и севастократор Петър. За години на неговото царуване с някои условности се приема периода 1246-1256г.
През неговото управление само за няколко години България губи огромни територии и международният ѝ авторитет рязко спада. Унгарският крал Бела IV си присвоя титлата „крал на България“.

В следствие неуспешната военна кампания на Михаил II срещу Никейската империя, България подписва такъв мирен договор, какъвто не ѝ се налага през цялото Средновековие. Става дума за т.нар. Регински мирен договор, който ликвидира десетилетни усилия на български царе за обединение на земите населени с българи.

Михаил II e свален от престола с държавен преврат извършен от част от болярите начело с неговия братовчед – Коломан (Калиман) II. Коломан II e син на севастократор Александър (брат на цар Йоан Асен II). Неговото управление е по-кратко от това на царските му братовчеди – едва няколко месеца. В хрониките липсва по-подробна информация за края на неговото царуване.

След това престолонаследието минава по женска линия. Начело на страната застава болярина Мицо. Той е съпруг на дъщерята на Йоан Асен II и Ирина Комнина – Мария Асенина. Мицо си прикача името Асен, за да покаже родството си със знаменитата българската царска династия. Мицо Асен също е свален с държавен преврат. Начело на страната за двадесет години застава Константин Тих Асен (1257-1277 г.).

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във