Руски специалисти предлагат „огледало“ в космоса да осветява Земята нощем

0
1538

Специалисти от Ракетно-космическата корпорация „Енергия“ предлагат да бъде създадена орбитална система за осветяване на земната повърхност със слънчева светлина, предаде ТАСС.

„Системите за орбитално осветяване на земната повърхност ще могат да увеличат продължителността на деня и да променят спектъра на светлинния поток“, се казва в доклад на специалистите. „Те са изградени на базата на космически апарати рефлетори с отражатели.“

В доклада се посочва, че ще бъдат разгледани проблеми, свързани с експлоатацията на подобни спътници, безопасното им функциониране, спектъра на светлинния поток, отразен от различни метални покрития, с които се предлага да бъде покрито „огледалото“ на космическия апарат.

Взимайки под внимание, че изкуственото осветление нощем може да наруши биологичните реакции у много животни и човека, сътрудниците на РКК „Енергия“ предлагат при осветяването на Земята с отражение на слънчева светлина да се намали количеството на отразената ултравиолетова радиация и на синята светлина.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във