Британска изследователка обясни с теория на Айнщайн как Дядо Коледа пътува по света

0
423

Британската изследователка д-р Кейти Шийн от Ексетърския университет обясни с Теорията на относителността на Айнщайн как Дядо Коледа пътува по света, съобщи в. „Дейли мейл“. Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 милиона км/ч. Той може да бъде видян като зелен проблясък, докато шейната му прелита в небето.

Д-р Кейти Шийн решава да даде отговор на въпрос, който я измъчва от 7-годишна. Тогава тя пише писмо до Дядо Коледа, за да го попита защо никога не остарява. Отговорът, който получава, е, че се дължи на магия. Но бъдещата изследователка иска по-рационално обяснение и го дава сама 26 години по-късно.

Дядо Коледа се спуска по тесни комини, обикаля света, без да бъде видян или чут, и носи подаръци на 700 милиона деца за 31 часа, преодолявайки различните часови зони. Според Теорията на относителността на Айнщайн обектите, които пътуват с висока скорост, свиват размера си. Това означава, че Дядо Коледа се смалява, което му позволява да побере издутия си корем и голям чувал с подаръци в комина, каза д-р Кейти Шийн.

Също така любимият на всички деца добряк се движи незабелязан, защото светлинните вълни се смачкват при високи скорости. Той лети повече от 200 000 пъти по-бързо от най-бързия мъж в света Юсейн Болт, изчисли изследователката. При движението си Дядо Коледа променя цвета си от червен на зелен и може да бъде видян като неясно очертание с цветовете на дъгата. Но, когато бърза най-много, старецът е напълно невидим за човешкото око.

Д-р Кейти Шийн даде полезни отговори за родителите, чиито деца задават въпроси за Дядо Коледа. Тя се надява нейната теория, която представи на коледния фестивал на науката в Ексетърския университет, да насърчи интереса към физиката у децата.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във