131 години от Съединението

0
267

Столична община организира тържествено събитие за отбелязване на 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Церемонията се състоя на 6 септември, вторник, от 11.30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата за празничното честване вземат участие Националната гвардейска част, актрисата Василка Сугарева и формация „Българи”, с изпълнение на популярни маршови песни.

„Съединението на 6 септември 1885 г. е един от най-величавите мигове в историята на България, един от малкото мигове, в които българите дръзнаха да отхвърлят чуждия диктат и да поемат съдбата си в свои ръце“, каза заместник-столичният кмет д-р Тодор Чобанов днес на тържеството за 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

„Тук е положен забележителен държавник, с чието покровителство и активно съдействие се извършва Съединението, държавник, който реагира бързо и взема правилни решения в доста сложна ситуация. Княз Александър Първи Батенберг после превежда успешно България и през Сръбско-българската война“, каза заместник-кметът.

Той допълни, че „това е единственият български държавник, чието тяло съхраняваме, и призова младите хора да поднесат цветя в мавзолея-костница като израз на признателност.“

Венци и цветя бяха поднесени от името на министър-председателя Бойко Борисов, от столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и много граждани.

По случай празника, днес общинските музеи в столицата ще работят с вход свободен.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във