Фестивалa на домашната ракия започна

0
1022

Три дни, посветени на домашната ракия, започват да текат днес в дряновското село Ганчовец. За девета поредна година изпълнения с музика, приятелски срещи и изненади, фестивал е под наслов „Ракия – Магия“.

Фестивалът е роден от идея за документален филм, а по-късно за жителите на село Ганчовец и околността се е превърнал в очаквано събитие. Естествено мероприятието е посещавано от множество ценители на най-българското питие – ракията.

Гости на феста ще са певци и групи, които изпълняват блус и рок. Повечето събития са в двора на селското читалище или в кръчмата „Дивите коне“.
Над 50 избрани домашни ракии ще се състезават за наградата 50 литрово буре с ракия, която е традиционна за фестивала награда.

Участниците представят приготвените от тях „елексири“ в 500-грамова прозрачна бутилка без надпис или етикет. Бутилките се номерират и участника получава запечатан плик с номера на питието му, а съставеното от изтъкнати ценители на домашната ракия, не знае кои са производителите.

rakiq - magiq1

 

Най-често за конкурса се получават 50-60 ракии за оценяване и журито трябва да се справи с изпиването на около 30 литра ракия. Ако журито се затрудни, публиката помага.

Поход до Дивашката колиба в Дряновския балкан, прожекции на филми, базар, конкурс за стихове хайку, посветени на ракията, ателиета, в които деца ще рисуват на открито, концерт на групата „Подуене Блус Бенд“, това очаква посетителите през фестивалните три дни и две нощи.

rakiq - magiq2

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във