Над 50 прояви с участници от 18 страни са в афиша на 49-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“

0
434

Над 50 прояви с участници от 18 страни са в афиша на 49-ия Международен музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, съобщиха на пресконференция днес организаторите.

Концертите са от 23 май до 27 юни, но със съпътстващите прояви – специални рецитали, майсторски класове, премиери на книги и албуми и други, фестивалът „се е разпрострял“ от март до юли заради българското европредседателство, по препоръка на основния донор – Столичната община.

Страна във фокус е Австрия не само защото е следващият европредседател – австрийската музика винаги е присъствала на музикалния форум, отбеляза проф. Пламен Джуров, председател на фондацията „Софийски музикални седмици“, организатор на фестивала.

Останалите фокуси са ансамбъл – струнният квартет, жанр – хоровата музика, инструмент арфата.Ще бъдат отбелязани годишнини на композитори и състави -175 г. от рождението на Едвард Григ, 125 г. от смъртта на Чайковски, 110 г. от рождението на Марин Големинов – със специална програма, 100 г. от смъртта на Дебюси, 90 г. от рождението на Александър Танев, 70-годишнината на Стефан Драгостинов, 85 г. на Академичния хор „Ангел Манолов“, 50 г. на Камерната капела „Полифония“ и на Хора на софийските момчета.

Премиери за България ще имат произведения от Дебюси, Добринка Табакова, Римски-Корсаков, Нино Рота, Николай Метнер, Саймън Уилс, Сергей Танеев и други композитори.

На фестивала са и световните премиери на творби от Васил Казанджиев, Георги Андреев, Георги Арнаудов, Джем Есен, Дора Драганова, Еремира Читаку, Йовчо Крушев, Йордан Дафов, Стефан Драгостинов и други.

Между именитите музиканти с майсторски класове на „Софийски музикални седмици“ са Людмил Ангелов, Сузана Клинчарова, Теодосий Спасов.
Откриването и подкрепата на млади таланти е основна мисия на фестивала.

Затова водещи партньори в организирането му са Музикалната академия и НБУ, както и Софийската филхармония, посочи проф. Джуров. „Рамо дават“ и Министерството на културата, чуждестранни културни институти и посолства.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във