Какво представлява веществото, с което е отровен бившият руски двоен агент Сергей Скрипал 

0
149
Снимка: Twitter
Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е „много вероятно“ Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото „Новичок“ в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:
– Разработено в бившия Съветски съюз през ’70-те и ’80-те, „Новичок“ (в превод: „новак“) е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

– Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала „Новичок“ или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

– Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

– Химикалът „предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване“, заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. „Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени“, добави той.

– Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във