Автомобилът на Илон Мъск може да застраши живота на Марс

0
365
Снимка: Twitter

Автомобилът „Тесла родстър“, който компанията „Спейс екс“ изстреля към Марс, може да застраши живота на Червената планета при стълкновение с нея, предупредиха американски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Според специалисти от университета Пърдю, ако на Марс съществува биологичен живот, той рискува да се смеси с организми от Земята.

Това е напълно възможно при стълкновението на ракетата „Фалкон хеви“ с Червената планета, тъй като автомобилът на Мъск не е преминал през необходимата санитарна обработка и е потенциално опасен.

„Дали земните биологични представители ще се окажат по-адаптивни от марсианските и ще завоюват Марс?, се питат в сайта на учебното заведение. Ние все още не знаем!“

В текста на университета „Пърдю“ се казва, че НАСА добре осъзнава опасността от проникване на бактерии от Земята на други планети и поради тази причина всички космически апарати преминават през обработка и се привеждат в стерилно състояние.

Но автомобилът на Мъск не е преминал през подобна процедура. Изданието припомня, че на 6 февруари тежката ракета-носител на „Спейс екс“ „Фалкон хеви“ беше изстреляна към Марс. От втората й степен бе отправен полезен товар – електромобил „Тесла“ на Илон Мъск.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във