Валентин Радев: България се справя все по-добре с най-критичната сухоземна граница на ЕС

0
389
Депутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент бяха на двудневна мисия в страната ни. Целта на мисията бе оценка на сигурността на границите и сътрудничеството на българската гранична полиция с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, съобщават от пресцентъра на МВР.

Депутатите посетиха Националния координационен център в ГДГП, ГКПП „Капитан Андреево“ на българо-турската граница и Дома за временно настаняване на чужденци в Любимец, придружавани от зам.-министър Милко Бернер. На делегацията от ЕП бяха представени временното инженерно възпрепятстващо съоръжение по границата с Турция и Тристранният контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция. В разговори със служители на Фронтекс беше потвърдено, че сътрудничеството с българската гранична полиция е на високо професионално ниво.

В разговор с евродепутатите министър Валентин Радев изтъкна усилията за успешно справяне с управлението на миграционните процеси на външната граница на ЕС и увери, че България ще продължи да надгражда постигнатото до този момент. Министър Радев посочи, че мисията на Комисията LIBE дава важна външна оценка на българските институции.

България е открита и готова да споделя обективна информация, както и да работи целенасочено за напредъка по всички важни досиета, свързани с темите убежище и миграция, в рамките на настоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз“, заяви министър Радев. Той добави, че благодарение на европейската помощ за солидарност и сътрудничеството с Фронтекс, граничните власти са успели да сведат миграционния натиск до много ниски нива и в момента той е почти нулев. „Продължаваме усилията тази граница на ЕС да е сигурна и ще надградим постигнатото с допълнителни технически средства, в изпълнение на политиката за защита на бежанци от военни действия и недопускане на нелегална миграция, която може да застраши Съюза“.

Евродепутатите изразиха благодарност за предоставената подробна информация и полезните работни срещи, които ще спомогнат и за по-доброто бъдещо взаимодействие между Европейския парламент и българската страна. Единно бе мнението  за важността на спазването на правата на човека, паралелно с гарантирането на сигурността на границите на ЕС.

По време на срещата бе обсъдена и темата за присъединяването на България към Шенген. „Ако България се присъедини към Шенген, това ще помогне да бъдем още по-ефективни в работа ни“, заяви Валентин Радев. Г-жа Мари-Кристин Вержиа, ръководител на делегацията, подчерта, че позицията на ЕП е ясна и в подкрепа на скорошно присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във