Лозовите масиви в страната са над 600 хиляди декара

0
79
Лозовите масиви в страната са вече над 600 хиляди декара, каза днес във варненското Белоградец министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който навръх празника Трифон Зарезан участва в ритуал по зарязване на лозята.

Той уточни, че ежегодно България изнася по около 64 милиона литра вино. Конкуренцията на този пазар е изключително голяма и би било добре страната ни да рекламира повече своята продукция, каза Порожанов. Той допълни, че избите у нас са над 300, като продукцията на повече от 200 от тях е с изключително високо качество.

Продължава действието на програмата за преструктуриране на сектора, по която ще бъдат отпускани по 26 милиона евро годишно до 2022 г., каза още министърът. Той отчете, че през миналата година по това направление са сключени 123 договора за близо 50 милиона лева.

Порожанов каза още, че на 12 март предстои да се проведе първата кръгла маса, на която ще бъде дискутиран потенциалът на винените маршрути по реките Места и Струма. Той припомни, че проектът за набелязване на такива маршрути се реализира съвместно с министерството на туризма.

По думите му са очертани 12 пътеки, които трябва да привличат чуждестранните любители на вината. Министърът допълни още, че предстои маршрутите да бъдат вкарани в каталог, с който ще разполагат и турагенциите в страната.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във