България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5G

0
266
България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет от пето поколение 5G, който може да бъде паралелен на изгражданите в момента пътни връзки между държавите от региона.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на среща днес в София с ръководителя на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ в ЕК Роберто Виола, съобщиха от министерството, цитирани от БТА.

„Проектите за изграждането на коридори 8 и 10 предвиждат полагане на оптична инфраструктура за свръх бърз интернет, което е още една съществена предпоставка за осъществяването на този дигитален коридор. Нашата политическа амбиция е държавите от Западните Балкани да се интегрират в общото европейско семейство, което със сигурност включва и 5G мрежата“, е казал министър Московски. Той е призовал Европа да стане проактивна към бъдещето на тези държави и е подчертал, че България като председател на Съвета на Европейския съюз, ще положи максимални усилия това да се случи.

От своя страна Роберто Виола е потвърдил, че ЕК ще помага активно в този процес и подчерта, че цифровизацията и свързаността ще са едни от най-важните теми, които ще се дискутират на срещата на върха в София за Западните Балкани на 16-17 май, в която се очаква да участват председателят на комисията Жан-Клод Юнкер, неговите заместници и голяма част от комисарите.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във