Близо пет пъти е било превишението на фини прахови частици в „Хиподрума“

0
310
Близо пет пъти е било превишението на фини прахови частици /ФПЧ/ в столичния квартал „Хиподрума“ вчера.

Това сочат данните от Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух в реално време на Изпълнителната агенция по околна среда.

В „Хиподрума“ превишението е било 4,7 пъти, в „Павлово“ – 3,88 пъти, а в „Надежда“ – 3,74 пъти. Превишение е отбелязано и в „Младост“ – 2,69 пъти, а в „Дружба“ – 2,11.

 

За цялата страна това са едни от най-високите превишения. Извън София превишение над три пъти е имало единствено в ж.к. „Тракия“ в Пловдив – 3,39 пъти.

През последната седмица на територията на цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици. Това обяви пред журналисти днес столичният кмет Йорданка фандъкова.

По думите на Фандъкова това замърсяване се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но най-вече на отопляването с твърдо битово гориво. Кметът на София посочи, че настоява СОС възможно най-бързо да разгледа краткосрочните мерки, предложени за такива именно дни на тежко замърсяване.

Те предвиждат пускането на т. нар. зелен билет за по-евтини билети и безплатен градски транспорт. Много важно и основно за преодоляване на проблема със замърсяването на въздуха е да се спрат некачествените горива на пазара, категорична е Йорданка Фандъкова.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във