НАСА планира през 2069 г. да изпрати първата междузвездна експедиция за търсене на извънземен живот

0
424
Снимка: Twitter

НАСА разглежда възможността през 2069 г. да организира първата в историята междузвездна космическа експедиция до звездната система Алфа Кентавър за търсене на живот там, предаде ТАСС, като цитира сп. „Ню сайънтист“.

Замислено е мисията да съвпадне със 100-годишнината от кацането на човек на Луната. Този път обаче към космоса ще се отправят малки сонди, а не хора. Сондите ще се насочат към близка до Земята екзопланета, кръжаща около звезда, която се намира в системата Алфа Кентавър и е на разстояние около 4,4 светлинни години от нашата планета.

За да долетят до екзопланетата за повече или по-малко приемлив срок, сондите ще трябва да се движат със скорост, която се равнява на 10 процента от тази на светлината. Ако им се удаде да го сторят, експедицията ще продължи 44 години и ще достигне до дестинацията си през 2113 г.

Учените отбелязват, че досега не са разработени технологии, които биха позволили да се развие подобна скорост. „Всичко е като в мъгла“, призна един от авторите на проекта Антъни Фрийман от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния. Но по думите на учените, до 2069 г. има достатъчно време, за да се обмислят детайлите.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във