Сотир Цацаров: Твърденията за масово подслушване в страната не отговарят на действителността

0
62

„Да се твърди, че едва ли не в страната има масово подслушване, това е една апокалиптична картина, която не отговаря на действителността“, коментира главният прокурор Сотир Цацаров при дебатите в парламента по Доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства /СРС/ за извършената дейност през 2016 г.

Той обясни, че е поискал думата след председателя на Националното бюро, за да отговори на изнесени дълбоко неверни факти. По думите му 80 процента от това, което се е чуло в пленарната зала, имало политическа окраска. Подслушване на журналисти – не, масово подслушване на политици, магистрати и журналисти – не, заяви Цацаров.

Той определи като дълбоко неверни твърденията, че десет процента от използваните СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати. Според Цацаров откритото заседание не е оправдание да не се споменават имена.

Главният прокурор обясни, че най-голям брой са разрешенията за използване на СРС в спецсъда, защото той издава разрешения за организирани престъпни групи, които са минимум от трима души, а в някои случаи достигат 35.

Не е вярно, че няма СРС за тероризъм, каза още той. Цацаров коментира, че твърденията за нарушения от ДАНС и ДАТО са получили прокурорски отговор и са дълбоко спекулативни.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във