Бавното хранене предпазва от смъртоносни болести

0
173

Здравословното хранене с цел предпазване от болести не зависи само от вида на консумираните продукти, но и от начина на дъвчене.

Ако искате да се предпазите от проблеми като затлъстяване, инсулт, болести на сърцето и диабет, дъвчете бавно, препоръчват японски специалисти, цитирани от в. „Дейли експрес“.

За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Хирошима са изследвали близо 1000 мъже и жени на средна възраст 51 години. Участниците е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с начина им на хранене – дали дъвчат бързо, нормално или бавно.

Изследователите са установили, че прекалено бързото хранене може да доведе до редица здравословни проблеми. От друга страна за хората, които се хранят бавно, рискът от затлъстяване и развитие на метаболитен синдром е по-малък.

Метаболитният синдром представлява комбинация от рискови фактори, сред които повишени кръвно налягане, холестерол и кръвна захар. Взети заедно, те са свързани с по-висок риск от болести на сърцето, диабет и инсулт.

„Бавното хранене може да се окаже важна промяна в начина на живот, която да допринесе за предотвратяването на метаболитен синдром. Когато се хранят бързо, хората не се засищат и са склонни да преяждат“, казва Такаюки Ямаджи от изследователския екип.

Резултатите от настоящото проучване подкрепят данните от предишно изследване, според което бързото поглъщане на храната е свързвано с повишен риск от затлъстяване.

И докато наднорменото тегло може да причини проблеми със сърцето, новото проучване показва, че начинът, по който хората се хранят, се явява отделен рисков фактор.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във