Около 1 100 000 са енергийно уязвимите потребители, което прави около 480 000 домакинства

0
72

Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ по време на седмата Регионална енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум, която се провежда днес и утре в Интер Експо Център в София.

Според Иван Иванов към досегашните средства, които са около 90 млн. лв. за социално нуждаещи се домакинства, трябва да се добавят още 50 млн. лв.

„Общо за енергийно уязвими потребители потребители са необходими 140 милиона за тяхна подкрепа в предстоящите пет години“, каза той.

Иванов съобщи, че в рамките на една година 86 000 от небитовите /стопански/ потребители са сменили своя доставчик на електроенергия, което представлява 8,12 на сто от целия брой потребители.

„Битовите потребители все още с изключителна предпазливост и неувереност пристъпват към излизане на свободния пазар на електроенергия и само около 1000 души от тях се престрашиха да излязат на свободния пазар“, добави председателят на КЕВР.

Иван Иванов счита, че до 2021 г. България може да премине към пълна либерализация на пазара на електроенергия, като по този начин страната ни ще изпълни препоръката на ЕК, която даде 5-годишен период на страните-членки на ЕС да преминат към пълна либерализация на енергийните си пазари.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във