Каталунският лидер заплаши да обяви пълна независимост от Испания 

0
238
Снимка: Twitter

Каталуния ще обяви пълна независимост от Испания, ако правителството в Мадрид изпълни заканата си да отмени автономията й, заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой, предадоха световните агенции.

„Ако правителството продължи да отказва да води диалог и ако продължи с репресиите, парламентът на Каталуния може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост“, каза Пучдемон.

Той разгласи какво е написал в писмото, минути преди 10 часа местно време, когато изтече даденият му от Рахой ултиматум да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай ще бъде активиран член 155 от конституцията, който ще позволи на централното правителство да суспендира каталунската автономия.

Испанското правителство ще се събере в събота на извънредно заседание, за да задвижи процедурите по временна отмяна на самоуправлението на Каталуния, съобщиха световните агенции.

„Испанското правителство ще продължи с процедурите, предвидени в член 155 от конституцията за възстановяване на правния ред в самоуправлението на Каталуния“, се казва в изявление на кабинета в Мадрид.

„Идната събота министерският съвет ще одобри на извънредна среща и ще внесе за разглеждане в Сената мерки за защита на интереса на испанците, включително на гражданите на Каталуния, и за възстановяване на конституционния ред“ в областта.

Управляващата Народна партия има мнозинство в горната камара, което е достатъчно за одобряване на мярката, но Рахой води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа. Кабинетът на Рахой трябва да определи точно какви мерки иска да приложи в Каталуния и да ги внесе за гласуване в Сената.

Изявлението на правителството бе публикувано, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон не изпълни изтеклия в 10.00 ч. местно време ултиматум на испанския премиер Мариано Рахой официално да се откаже от плановете за отцепване.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във