Микробус се вряза в десетки хора в центъра на Барселона, има убити

0
472
Снимка: Twitter

Бял микробус се вряза сред пешеходци в историческия квартал Лас Рамблас. Има убити и ранени. Шофьорът е избягал пеша, съобщиха испански медии. Районът е бил отцепен. На място са пристигнали пет линейки. ТАСС съобщи за стрелба на близкия площад „Бокерия“. Каталунският премиер Карлес Пучдемон е прекъснал ваканцията си и се връща в Барселона.

Най-малко 13 човека са били убити при врязването на микробус в множеството в центъра на Барселона днес (17.08.2017), предаде Ройтерс, като се позова на радио Кадена Сер. Медията на свой ред цитира полицейски източници в столицата на испанската автономна област Каталуния. В Туитър каталунската полиция потвърди смъртта на един човек. Тя съобщи и за 32 пострадали, 10 от които със сериозни наранявания. Полицията обяви, че разглежда случая като терористична атака. Един заподозрян за нападението се е укрил в бар, съобщи полицейски източник, цитиран от Франс прес. Издирват се най-малко двама души.

Открит е втори микробус, който вероятно принадлежи на извършителите на терористичния акт, предаде ТАСС, като се позова на телевизия „24 орас“. Френски турист, по думите му, оцелял по чудо, разказа в ефира на телевизия Бе Еф Ем – Те Ве, че микробусът убиец се е движил с висока скорост на зиг-заг по туристическата улица „Рамбла“, за да смачка колкото се може повече хора. След атаката в района настана паника. През туристическия сезон по улица „Рамбла“ всеки ден минават не по-малко от 100 000 човека. Полицията е отцепила улица „Рамбла“ и е наредила магазините и близките станции на метрото и влака да бъдат затворени, предаде Асошиейтед прес. Хората са призовани да стоят настрана от района, за да не пречат на спасителните служби.

Предполагаемият наемател на микробуса, използван при атаката в Барселона, е бил задържан, предаде ТАСС, като се позова на испанския вестник „Публико“. Това е мъж на име Дрис Укабир. Той е с постоянен адрес в Санта Перпетуа де Могода, северно предградие на столицата на Каталуния, съобщи друг испански вестник, „Паис“. Заедно с Укабир е бил задържан още един човек, свързан с днешната атака, допълни „Публико“. По данни на „Паис“ микробусът е преминал над 530 метра по туристическата улица „Рамбла“ в центъра на Барселона, помитайки хората по пътя си. Според вестник „Периодико“ шофьорът се е укрил в близък турски ресторант.

По данни на „Паис“ двама въоръжени мъже са се барикадирали в заведението. Не е ясно дали именно Укабир и негов съучастник са били в ресторанта. Полицията потвърди за жертви. Данните обаче остават неясни. Вестник „Паис“ съобщи, цитиран от ТАСС, за един убит и 64 ранени. Открит е втори микробус, който вероятно принадлежи на извършителите на терористичния акт, предаде ТАСС, като се позова на телевизия „24 орас“. Впоследствие местните власти съобщиха, цитирани от Ройтерс, че този автомобил е бил намерен в малкия каталунски град Вик. Според испански медии вторият микробус е бил използван от нападателите, за да избягат.

Властите в Каталуния потвърдиха за 13 убити и най-малко 50 ранени при днешната терористична атака в Барселона, столицата на североизточната испанска автономна област, предаде Ройтерс. Регионалната полиция потвърди, че е задържала един човек във връзка с тази терористична атака и в същото време уточни, че няма заподозрени, които да са се укрили в заведение в Барселона, както съобщиха по-рано редица медии. Вестник „Вангуардия“ съобщи, че един от предполагаемите организатори на нападението е бил убит в престрелка с полицията, предаде ТАСС. Това е станало в община Сан Жуст Десверн, на около 10 километра от град Барселона. Междувременно в Барселона автомобил блъсна трима полицаи, които опитали да го спрат за проверка на булевард „Диагонал“, предаде още ТАСС. Не е ясно дали шофьорът е свързан с атаката в града. След като блъснал полицаите, той избягал с колата от местопроизшествието.

Към 21.30 ч. българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при извършения терористичен акт в Барселона, съобщиха от Министерството на външните работи. Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. Министерството на външните работи препоръчва настоятелно на всички български граждани, които се намират в града, да избягват района на пл.“Каталуня“ и бул. „Лас Рамблас“. Препоръчваме на българските граждани да следят местните медии за актуална информация по случая, да следват стриктно инструкциите на органите на реда, да избягват места с големи струпвания на хора, както и да избягват пътуване с градския транспорт и метрото в града до изясняване и успокояване на ситуацията.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 0034 913 455 761; 0034 913 456 651 или на дежурния телефон на Министерството на външните работи: +359 2 948 24 04. Телефон на местните власти за актуална информация: +34932142124
МВнР призовава българските граждани, които се намират в Барселона да се свържат с близките си или да се отбележат в социалните медии, че са на безопасно място, защото мрежите на мобилните оператори са претоварени.

Белгиец е сред убитите при терористичната атака в Барселона, предаде ТАСС, като се позова на министъра на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс. Испанският Кралски дворец и премиерът Мариано Рахой осъдиха нападението, предаде Франс прес.

„(Терористите) няма да ни сплашат. Цяла Испания е Барселона“, каза Кралският дворец в изявление.

Рахой съобщи, че отива в Барселона, където ще координира усилията за задържане на нападателите и за укрепване на сигурността, предаде Ройтерс. Папа Франциск изрази „голямо безпокойство“ по повод атаката в Барселона, предаде. Франс прес, като се позова на комюнике на Ватикана. Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на испанския крал Фелипе Шести, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

„Решително осъждаме това жестоко и цинично престъпление, извършени против мирни граждани“, се казва в комюникето. Руският президент подчерта, че атаката в Барселона „потвърждава за пореден път необходимостта от реално обединяване на усилията на цялата международна общност за безкомпромисна борба против силите на терора“.

Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в Барселона, съобщи Ройтерс.

Министър-председателят Бойко Борисов посети тази вечер района на Хасково и се запозна на място с обстановката и с дейностите за справяне с пожара там. Ситуацията към момента му беше докладвана от директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Вълчев, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Уточнени бяха действията, които ще бъдат предприети тази нощ във връзка с гасенето. Утре сутринта ще продължат да оказват подкрепа военнослужещите от Сухопътните войски, както ще се включи и тежка инженерна техника от Агенция „Пътна инфраструктура“. Активизирани са и работят всички поделения на МВР, местните власти, служителите на държавното горско предприятие, помощ оказват и доброволци. Премиерът Борисов поздрави екипите за добрата координация.

Президентът Румен Радев изрази солидарност с Испания след терористичната атака в Барселона, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Дълбоко потресен съм от нападенията в центъра на Барселона, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха. В този труден момент България стои редом с приятелския испански народ. Съпричастни сме с болката на семействата, загубили своите близки, и се надяваме извършителите на тези престъпления да получат бързо и справедливо наказание. Солидарността и волята в борбата с терора ще надделеят над мракобесието“, се казва в изявление на президента Румен Радев, разпространено от неговия прессекретариат.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във